Simon Berends Kuiper

Retour
Geboren: 25-11-1798 te Veendam
Overleden: ?-08-1845 Op Zee
Vader: Beren Berends Kuiper
Moeder: Roelfjen Simons Prins
Gehuwd met: Janke Balsters de Boer (Veendam, 1823)


De genoemde geboortedatum is de doopdatum.

Carrière
1822: stuurman op de Vrouw Geziena onder commando van Hindrik Pieters Hazewinkel.
1823: stuurman op de Zuster Albedina onder commando van Harm Eiltjes de Boer.
1824: stuurman op de Hendrika onder commando van Evert Eppes Hoveling.
Vanaf 1825 Schipper.

Op 21 maart 1828 vertrok Simon met de Jantina Roelfina vanuit het Vlie op avontuur. Op 8 april kwam hij aan te Rendsburg (via het Eiderkanaal) en voer door naar Koningsbergen. Vandaar ging de reis naar Amsterdam.
In de buurt van het Deense eiland Bornholm kwam het schip in de problemen en verongelukte. Gelukkig kon de bemanning gered worden, maar het schip was verloren.
Van 1828-1831 was Simon kapitein van de Afiena en van 1831-1845 was hij kapitein op de Jantina Roelfina.
Op 19 augustus 1845 vertrok Simon richting Oostzee.
Omstreeks 20 augustus 1845 woedde er een hevige storm in dat gebied. Berichten over schip en bemanning bleven uit en dat was geen goed teken. In januari 1846 werd duidelijk wat er gebeurd was.
Janke liet een advertentie plaatsen in de krant.

Veendam, 4 Januarij 1846.
Na eene lange en angstige onzekerheid, word ik thans gedrongen, om aan Aanverwanten, Vrienden en Betrekkingen kennis te geven van den diepen rouw, waarin ik met mijne mij overgeblevene Dochter en mijn Behuwdzoon verkeer. Mijn geliefde Echtgenoot, Kapitein SIMON BERENDS KUIPER, voerende het Nederlandsche Kofschip Jantina Roelfina, den 19den Augustus des verleden jaars uit het Vlie gezeild, zijn bestek hebbende naar eene der havens van de Oostzee, is vermoedelijk reeds in den hevigen storm van den 20sten en 21sten daaropvolgende totaal verongelukt. Hij had slechts den ouderdom bereikt van 46 jaren en 9 maanden. Mijne beide Zonen, de éénigen van ons ruim éénentwintigjarig huwelijk, BARTELD en BEREND KUIPER, de voorwerpen mijner Moederlijke vreugde en verwachting, de eerste 17 en de laatstgenoemde 15 jaren oud, vonden te gelijk met hunnen Vader hun graf in de golven. Hij, die mij deze dierbare panden gaf en ze mij ontnam, Hij sterke mij, om met onderwerping en gelatenheid dit mijn onherstelbaar verlies te dragen. Alleen Zijne vertroostingen kunnen mij hierbij genoeg zijn.
JANTJE BALSTERS DE BOER,
Wedw. Kuiper.
Groninger courant van 9 januari 1846

Janke bleef achter met één dochter, Roelfjen genaamd. Roelfjen was kort voor het overlijden van haar vader en broers, in december 1844 getrouwd met de zeeman Jan Abrahams Hazewinkel.



Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - www.delpher.nl/
    - Monsterrol, Museum aan de A
Geen afbeelding beschikbaar