Abraham Cornelis Hazewinkel

Retour
Geboren: 08-04-1772 te Veendam
Overleden: 18-01-1842 te Veendam
Vader: Cornelis Abrahams Hazewinkel
Moeder: Aafjen Jans Hazewinkel
Gehuwd met:
      - Jantje Jans Meijer (Veendam, 1800)
      - Albertje Hindriks Schipper (Veendam, 1806)
Broers, tevens kapitein:
       Reurt Cornelis Hazewinkel
       Jan Cornelis Hazewinkel
       Roelf Cornelis Hazewinkel
Zoons, tevens kapitein:
       Cornelis Abrahams Hazewinkel
       Jan Abrahams Hazewinkel
       Ruurt Abrahams Hazewinkel
       Berend Abrahams Hazewinkel


Abraham kreeg al vroeg onderwijs in wiskunde en zeevaartkunde. Hij voer daarna mee op het schip van zijn vader Cornelis Abrahams Hazewinkel.
Op 12 oktober 1800 werd hun zoon Cornelis Abrahams Hazewinkel geboren. Jantje Jans Meijer overleed kort daarna. Zij werd maar 20 jaar oud.
Abraham hertrouwde op 9 januari 1806 in Veendam met Albertje Hindriks Schipper.
Abraham was een rustige en bescheiden, maar ook een zeer intelligente man. Al in 1806 maakte hij een ontwerp voor een kaart: de vaart van Zoutkamp naar zee, of het zogenaamde Vriesche gat, na het miswijzend-Compas.
Tijdens de Franse tijd lag de zeevaart en handel vrijwel stil. Van 1810 tot 1815 gaf Abraham in Veendam les in de zeevaartkunde.
In 1817 werd in Veendam de "Maatschappij tot Nut der Zeevaart" opgericht en daarvan werd Abraham voorzitter.
In 1826 kreeg hij aanstelling van de regering als onderwijzer in de wis- en zeevaartkunde.
Intussen bleef Abraham Hazewinkel doorstuderen. Hij verdiepte zich ook in de goniometrie.
Toen hij weer naar zee ging, gaf hij in de winter nog steeds lessen in wis- en zeevaartkunde.
Zijn voortdurende studie resulteerde uiteindelijk in 1827 in het boek: "Handleiding om op verschillende wijzen de breedte buiten den middag of meridiaan te vinden, door waarnemingen aan de zon of starren", ok bekend als de methode Lobatto-Hazewinkel.
Koning Willem I was onder de indruk van het boek van Araham Cornelis Hazewinkel en betuigde hem "zijn welgevallen".
De wiskunde had de bijzondere interesse van Abraham Hazewinkel. Hij bestudeerde sterrenkaarten en maakte zelfs een globe.

In 1832 voeren de 21-jarige Derk en de 18-jarige tweeling Jan en Hindrik Hazewinkel, zonen van Abraham Cornelis Hazewinkel en Albertje Jans Schipper, mee op het kofschip Alberdina van hun vader. Op 5 juni 1832 overleed Hindrik aan boord van de Alberdina. Een dag later werd zijn lijk in de Noordzee voor de Franse kust overboord gezet.
De Alberdina voer daarna de Seine op naar Rouen. Ook zoon Derk werd ziek. Op 6 juli 1832 werd Derk in Rouen opgenomen in ziekenhuis "l'Hotel Dieu". Twaalf dagen later, op 18 juli 1832, overleed Derk in het ziekenhuis van Rouen. Beide overlijdens werden te Rouen aangegeven.
Zes jaar later was er opnieuw een tragische gebeurtenis. Cornelis Abrahams Hazewinkel, de oudste zoon van Abraham Cornelis Hazewinkel en zijn eerste vrouw Jantje Jans Meijer, was kapitein van het smakschip Aurora. In 1838 werd het schip en zijn bemanning vermist. Van het schip en zijn bemanning werd nooit meer een spoor teruggevonden.
Het overlijden van drie van zijn zoons greep Abraham erg aan. Omdat hij een stille man was, sprak hij er niet veel over.

In de Groninger Courant van 11 Januari 1842 stond de volgende advertentie:
“Heden avond, omstreeks 9 uren ontsliep zeer zacht mijn waarde Man, Abraham Cornelis Hazewinkel, in den ouderdom van circa 70 jaren, waarvan ik 36 jaren met hem in den genoeglijksten echt heb mogen leven. Door de Godsdienst gesterkt, staren wij hem gelaten maar toch met weemoed na, vetrouwende, dat ieder, die den Ontslapene gekend heeft, in zijn voor ons en voor het heil van den Zeemansstand zoo nuttig en werkzaam leven, zal in onze regtmatige droefheid deel nemen
Albertje H.Schipper, Wedw A.C.Hazewinkel”
Abraham werd na zijn overlijden begraven op de Algemene begraafplaats bij de Nederlands Hervormde Kerk in Veendam. Tijdens zijn begrafenis liepen alle leden van het Zeemanscollege, waaronder ook burgemeester Giezen en de 76-jarige oud-zeeman Lucas Tiemens Suk, voor de lijkwagen uit.
De vrouw van Abraham, Albertje Hindriks Schipper, overleed op 1 juni 1870. Zij werd 85 jaar oud. Zij overleefde haar man 28 jaar.

GRAFSCHRIFT ABRAHAM
Hier rust der zijnen
steun en staf,
De roem en vraagbaak
der gemeente,
Al dekt d'aard
ook zijn gebeente.
Zijn wijsheid, kunde en deugd
Trotseert de magt
van 't graf.

GRAFSCHRIFT ALBERTJE
Al leeft de mensch
door alle levenstijden
In vrede en rust,
of onder smart
in strijden,
't Zij zwak of sterk
't zij kort of lang van duur.
In 't eind ontvalt
toch ieder 't levens uur.



Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - Voortvarend naar zee; Wilco Koldam
    - Berend Jans Jonker, een zeeman uit Veendam; Arda Vossebeld-Dijkhuizen
    - Verhandelingen en berigten betrekkelijk het zeewezen en de zeevaartkunde; G.A. Tindal en Jacob Swart
    - www.delpher.nl/