Frederik Hendrik Bonjer

Retour
Geboren: 16-04-1855 Op Zee
Overleden: 26-02-1910 te Rotterdam
Vader: Eduard Friedrich Bonjer


Frederik Hendrik trad in 1874 in dienst van de NASM.
Toen hij als 24-jarige kapitein werd,was hij de jongste kapitein ooit bij de HAL. Daar waren verschillende redenen voor. Ten eerste was er nog steeds een groot gebrek aan ervaren kapiteins die op stoomschepen wilden varen. Stoom was nog nieuw in de koopvaardij en werd met enige minachting bekeken door de conservatieve scheepvaartwereld. Ten tweede had niet elke officier die aan het zeilen was een kapiteinsvergunning. (Destijds was dit nog geen wettelijke vereiste. Er moesten vergunningen aan boord zijn, maar het hoefde niet de kapitein te zijn die er een had).
In 1890 gaat de Amerikaanse regering hogere invoerrechten heffen op voorbereide tabak. Vanuit de producenten in Nederland werd een bonus van $5000 uitgeloofd aan Kapt. Bonjer, als hij met de Spaarndam binnen de deadline Amerika zou halen. Dit lukte hem.
In 1893 maakte hij zijn 100e transatlatische reis. Ter gelegenheid daarvan (hij was de eerste) wordt Frederik Hendrik commodore.
Rond 1900 wordt Frederik Hendrik ridder in de orde van Oranje Nassau.
In 1905 schreef de president-directeur van de HAL het volgende: Bonjer is onze “Senior Captain” [latere titel: Commodore], hoezeer nog jong [geb. 16 april 1855], is uitstekendend navigateur, vol toewijding en onbetwist een ander type dan de rest. Hij heeft enkele eigenaardigheden die hem moeielijk maken in den omgang, is oa wat koppig maar ook iemand die ontzachelijk veel goeds heeft.
In 1907 maakte hij zijn 200e transatlantische reis.
In 1909 treedt Frederik Hendrik wegens ziekte af. Acht maanden later overlijdt hij en wordt op 3 maart 1910 begraven op de Algemene Begraafplaats “Crooswijk” te Rotterdam.



Bronnen:
    - https://www.captainalbert.com/



Bron: https://www.captainalbert.com/