Obbe Jacobs Hazewinkel

Retour
Geboren: 28-06-1827 te Veendam
Overleden: 23-07-1859 Op Zee
Vader: Jakob Hindriks Hazewinkel
Moeder: Annechien Lukas Roelfsema
Broers, tevens kapitein:
       Lucas Jakobs Hazewinkel


Begin juli 1858 vertrok Obbe naar Nederlands-Indiƫ. Vanaf 20 oktober 1858 lag hij te Batavia in lading. De bevrachting lukte niet erg want de kranten melden regelmatig dat de Louis Meyer nog disponibel was.
Eind maart 1859 werd het schip gebruikt om 2 inlandsche compagnieƩn van het 12de bataillon infanterie, onder bevel van de kapiteins de Montbruin en van der Hucht naar Palembang te vervoeren. Vanuit Palembang nam Hazewinkel vracht mee terug naar Batavia.
In mei 1859 lag de Louis Meijer opnieuw in lading te Batavia, maar Obbe werd ernstig ziek. Hij zou zo snel mogelijk naar Nederland moeten. Hij werd daarom aan boord gebracht van het fregatschip Jupiter van kapitein Pieter Burggraaf. Op de Jupiter was een scheepsdokter aanwezig en ook een melkgevende koe, zodat er verse melk beschikbaar was voor de opvarenden.
Op 18 mei 1859 vertrok het fregatschip Jupiter vanuit Batavia naar Amsterdam.
De reis ging via Kaap de Goede Hoop en daar kwam de Jupiter in een hevige storm terecht waardoor het schip averij opliep. Kort na het passeren van Kaap de Goede Hoop overleed Obbe op 23 juli 1859 aan boord van de Jupiter aan een leverziekte. Hij werd slechts 32 jaar oud.
Op 31 juli 1859 kwam de Jupiter aan op het eiland Sint Helena. Daar werd een overlijdensakte van Obbe opgemaakt die werd ondertekend door gezagvoerder P. Burggraaf, 1e stuurman P. Hoek, 2e stuurman F.J. Stapert en de scheepsdokter. Er werd ook een inventarislijst gemaakt van nagelaten goederen van Obbe.
Nadat de schade aan de Jupiter was hersteld vertrok het schip naar Nederland waar het op 2 oktober 1859 aankwam.
Het bericht dat Obbe Hazewinkel was overleden had Nederland al bereikt, want op 6 september 1859 plaatste zijn moeder een overlijdensadvertentie in de Nieuwe Rotterdamsche courant:
Op den 23sten Julij overleed op 25° Zb, en 5° Ol., mijn geliefde Zoon O. HAZEWINKEL. in leven Gezagvoerder van het schip Louis Meijer.
Rotterdam, Wed. J. HAZEWINKEL, Geb. Roelfsema.
6 September 1859.



Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - www.wiewaswie.nl
    - www.delpher.nl/
    - Voortvarend naar zee; Wilco Koldam
    - http://blokland.dordtenazoeker.nl/
    - www.familysearch.nl
Geen afbeelding beschikbaar