Albert Bernardus Schaap

Retour
Geboren: 13-10-1869 te Groningen
Overleden: 08-02-1937 te Haren (Gr)
Vader: Bernardus Schaap
Moeder: Mijna Rasker
Gehuwd met: Arendina de Boer (Groningen, 1894)


Bij Koninklijk besluit: zijn benoemd tot inspecteur voor de scheepvaart, de tijdelijke inspecteurs voor de scheepvaart H. Sluiter, te Amsterdam, H. le Clercq, te Rotterdam en A.B. Schaap te Groningen.
De Tijd, 07-10-1910

A.B. SCHAAP †
Oud-inspecteur voor de scheepvaart te Groningen.
Gistermorgen is na een ziekte van eenige weken op 57-jarige leeftijd overleden de heer A.B. Schaap, oud-inspecteur voor de Scheepvaart in het derde district te Groningen, en tot zijn dood directeur der N.V. Noord-Nederlandsche Scheepswerven te Haren (Gr). Hij was eenige jaren kapitein van "De Hunze", die van Groningen op Rhenen [N.B.: Hamburg en Bremen; red.] een beurtdienst onderhield.
Toen de nieuwe Scheepvaartwet in 1909 werd ingevoerd, werd hij benoemd tot inspecteur voor de Scheepvaart. De wet verwekte een groote tegenzin onder de varende bevolking. De heer Schaap wist echter door zijn tactisch optreden de storm daartegen spoedig te doen luwen. In 1916 legde hij zijn ambt neder en stichtte de Scheepsbouw-Maatschappij Navis, die in 1923 echter weder werd ontbonden, als gevolg van de tijdsomstandigheden
Leeuwarder Nieuwsblad, 09-02-1937




Bronnen:
    - https://www.allegroningers.nl/
    - www.delpher.nl/
Geen afbeelding beschikbaar