Home
Home

Zoek een persoon
Personen

Zoek een schip
Schepen

Overzichten

Contact

Bronnen

Maten

Retour
Het schip
Pegasus (1853)
Josephine (1858)
Martha (1865)
 
Meer informatie over dit schip
Jongstl. Zaturdag is op de werf het Wapen van Amsterdam, van den scheepsbouwmeester F. Haverkamp, de kiel gelegd voor een schoonersehip groot circa 80 lasten, hetwelk genaamd zal worden Pegasus, te bouwen voor eene reederij onder directie van den Heer A. Graadt van Roggen, te voeren door kapt. H. P. Cruys.
Algemeen Handelsblad, 15-03-1853


Oude Pekela, 24 November.
Betrekkelijk den vreesselijken orkaan , die den 22 October te Havana en op deszelfs baai of reede heeft gewoed, en waarvan de zeetijdingen dezer dagen nog slechts onvolledige berigten bevatten, vermelden particuliere berigten uit Havana van den 27 October het volgende:
„Op een' regenachtigen morgen, volgde weldra een hevige wind, die om elf uur tot een storm overging. Om drie uur 's namiddag werd er reeds een groot admiraalschip voor zijne ankers weggerukt en zwaaide tegen andere schepen aan, en vóór dat het nacht werd; zag men reeds 6 schepen in den grond zitten. Om acht uur des avonds werd de kringvormige beweging der orkaans steeds heviger en rukte onder andere schepen ook de Hollandsche schooner Martha, kapitein L. Jonker, voor zijne ankers weg, en kwam tegen een droogdok te zitten, waar het als verpletterd werd.
De bemanning van dezen bodem heeft zich over de zalings op het drooge dok gered. Bij het aanbreken van den dag bleek, dat het geheele schip uiteengezet was, en dat verschansing, stutten, lijf- en inhouten in stukken waren , — alsmede dat er om de 300 schepen zijn, die zware schade hebben en dan nog 5 groote en nagenoeg 100 kleine schepen, die geheel weg zijn. Ten einde zich de buitengewone hevigheid van dezen cycloon beter te kunnen voorstellen, zij nog vermeld, dat er gedurende den storm allerlei voorwerpen door de lucht en op en over de schepen werden geslingerd. Zoo werd een geheel dak van een huis op het dek der Martha geworpen en bleef daar liggen.
Veendammer Courant, 25-11-1865