Harm Jans Potjer

Retour
Geboren: 17-11-1776 te Sappemeer
Overleden: ??-03-1828 Op Zee
Vader: Jan Helmers
Moeder: Elisabeth Zacharias
Gehuwd met: Annechien Helmer Luning (Hoogezand, 1801)
Broers, tevens kapitein:
       Helmer Jans
       Zacharias Jans Potjer
Zoons, tevens kapitein:
       Jan Harms Potjer
       Helmer Harms Potjer


De vrouw van Harm Jans was tevens zijn nicht.
Harm woonde aan het Hoofddiep te Sappemeer. Het pand wordt in 1869 eigendom van zijn twee ongehuwde dochters Renske en IJke, die er een grutterij runden. Deze twee liggen begraven bij de koepelkerk in Sappemeer.
In 1806 wordt het schip van Harm, de Goede Hoop als smokkelschip opgebracht door de Engelsen en in Londen verkocht, tezamen met dat van zijn vader, de Vrouw Anna. Smokkel kwam destijds geregeld voor, en was een uitvloeisel van het conflict tussen Napoleon en Engeland.

Blijkens onderstaande akte kwam Harm Jans om op reis van Koningsbergen:
... dat ..... Harm Jans Potjer in de maand april 1828 met deszelfs kofschip de VROUW ANNEGINA is vertrokken van Koningsbergen en gedestineerd was naar Holland. Dat zijlieden [ Gerrit Jans Postema, oud 58 jaren, Paulus Meints, oud 49 jaren, Keimpe Zacharias Schut oud 34 jaren en Hindrik Wichers Bontekoe, oud 30 jaren, alle vier schippers woonachtig te Sappemeer kort na dien tijd zonder de juiste dag te kunnen bepalen met hunne schepen voorbij het rif van Falsterbo in Zweden (opm: plm 55° 21 N 12° 49 O) zeilende zeer duidelijk de masten, touwwerk en verder opgoed van een schip aldaar hadden zien zitten, hetwelk bij nadere beschouwing hun volkomen gebleken was te behoren tot het schip van genoemde Harm Jans Potjer en waaruit zij stellig konden opmaken, dat hetzelve schip was verongelukt. Dat er nimmer van dat verongelukte schip, noch van de schipper en verder daarop gediend hebbende manschappen, het minste bericht is binnengekomen...
Akte van bekendheid, 21 dec. 1829



Bronnen:
    - Zout bloed; Piet Potjer
    - Groninger Archieven
    - www.marhisdata.nl
Geen afbeelding beschikbaar