Home
Home

Zoek een persoon
Personen

Zoek een schip
Schepen

Overzichten

Contact

Bronnen

Maten

Retour
Het schip
Jonge Walrave (1847)
 
Meer informatie over dit schip
Dover, 12 Dec.
Het schip de Jonge Walrave, kapt. Gnodde, van Hoogezand naur Trapani, is alhier met schade binnengekomen, zijnde op de hoogte van Dover aangezeild.
Groninger Courant, 17-12-1852

Volgens brief van kapt. Gnodde, voerende het schip Jonge Walraven, dd. 14 Nov., uit Sulina, was hij aldaar 6 Nov. van Galati aangekomen, doch had nog geene gelegenheid tot ligten gevonden, zoowel door gebrek aan ligters, als door het onstuimige weder. Sedert 12 Oct. had geen schip in zee kunnen steken, zoodat het aantal van te Sulina liggende bodems van alle natiën tot 500 was geklommen, waarvan slechts een honderdtal de baar gepasseerd was. Bovengemeld schip is na eene reis van drie dagen vóór 29 Nov. te Constantinopel aangekomen
Algemeen Handelsblad, 14-12-1855

Gibraltar, 31 dec.
Het schip Jonge Walrave, kapit. Gnodde, v. Amsterdam n. Malta enz,, is alhier met schade binnengeloopen, zijnde door het Eng. stoomschip Egyptian aangevaren.
Rotterdamsche Courant, 14-01-1862

Algiers 2 Oct.
Het Ned. schip Jonge Walrave, kapt. Gnodde, van Kefalonia naar Kopenhagen, is 28 Sept. gezonken. De kapitein, diens vrouw en kind met de verdere equipage, zijn door een Spaansche schoener gered en te Oran geland.
Nieuwe Rotterdamsche Courant, 09-10-1862

Amsterdam, 11 Oct.
Aangaande het schip Jonge Walrave, kapt M. K. Gnodde, van Kefalonia naar Kopenhagen, in de Middellandsche Zee verongelukt, wordt volgens brief van den kapitein, in dato Oran 2 Oct gemeld:
"Den 28sten Sept., zeilende op 14 D. mijlen W.—Z. (miswijzend compas) van Kaap Gate, werden wij door eene zware donderbui overvallen, die steeds in hevigheid toenam; nadat alle zeilen geborgen waren, liep, na eene stilte van 4 à  5 minuten de wind plotseling om en overviel ons eene verschrikkelijke windhoos, die de zee minstens 20 voeten boven den gewonen waterstand opvoerde en het schip zoodanig over bakboordszij op zijde wierp, dat de toppen der masten het water bereikten. Door den snel omloopenden storm, was het onmogelijk iets tot oprigting of redding aan te wenden en waren wij genoodzaakt ons op de buitenzijde van het schip te begeven en zoo mogelijk het leven te redden. Inmiddels begon de kiel al meer en meer te zinken; alle middelen ter redding ontbraken, daar de sloepen op het dek, dat onder het water lag, vastgesjord waren; gelukkig scheen de kleine sloep losgeraakt te zijn en kwam onder het schip te voorschijn; na veel inspanning gelukte het de sloep vlot te krijgen en ons daarin bij den hevigen wind drijvende te houden en weldra verdween de Jonge Walrave in de diepte. Toen het weer opklaarde, werden wij door de Spaansche schooner Raymonda ontdekt, die ons opnam en naar Oran overbragt, alwaar wij door den viceconsul en eenige Spanjaarden menschlievend van het noodige voorzien werden. Met de eerst vertrekkende stoomboot zullen wij naar Marseille overgebragt worden."
Algemeen Handelsblad, 13-10-1862